Energie besparen

Uw huis energie­zuiniger maken is een goed idee. Voor uw energie­rekening, wooncomfort, de waarde van uw huis én het klimaat. Met een paar kleine aanpassingen in uw gedrag schroeft u het verbruik al aardig terug.

Zet de thermostaat in de winter een graad lager. Voor elke graad minder bespaart u gemiddeld 7% op uw gasverbruik. Draai de verwarming uit als u een paar uur weggaat en stel ’s nachts in op 16°C.

Laat ook geen lampen branden in ruimtes waar niemand is en vervang oude gloeilampen door energiezuinige ledverlichting.

Van het gas af: Hoe pak je dat aan?

Met de huidige gasprijzen zet u de stap nog liever vandaag dan morgen. Uw huis stapsgewijs energiezuiniger maken is een goed idee. Voor uw energierekening, uwwooncomfort, de waarde van uwhuis én het klimaat. Weet u niet waar u moet beginnen? We helpen graag met scans, subsidies en onafhankelijk advies.

Naden en kieren bij deuren en ramen zorgen voor ongemerkt warmteverlies in uw huis. Dit betekent dat uw verwarming harder moet werken, wat zorgt voor hogere energiekosten. Deze openingen dicht u eenvoudig met tochtstrips of kit. Hiermee houdt u de warmte beter binnen en bespaart u op uw energierekening.

Een brievenbusborstel helpt om tocht in de hal te voorkomen. Het zorgt ervoor dat koude lucht van buiten niet makkelijk binnenkomt. Daarnaast kunt u deurdrangers gebruiken. Deze zorgen ervoor dat deuren automatisch sluiten, zodat warme lucht binnenblijft en tocht vermindert.

U kunt ook radiatorfolie gebruiken om de warmte uit uw radiatoren beter in uw kamer te laten. Dit helpt om de warmte terug de kamer in te sturen, in plaats van dat deze via de muur ontsnapt. Radiatorventilatoren zijn ook een goede keuze; ze blazen de warme lucht snel de kamer in als de radiator warm wordt. Hierdoor wordt uw huis sneller warm en bespaart u op uw energiekosten.

Hoe beter u uw woning isoleert, hoe belangrijker het wordt om ook goed te ventileren. Goede isolatie van dak, muren, ramen en vloer houdt de warmte in uw huis vast en helpt om energie te besparen. Dit zorgt voor een fijn en comfortabel huis en lagere stookkosten. Tegelijkertijd is ventilatie nodig om frisse lucht binnen te laten en vochtproblemen te voorkomen, vooral in goed geïsoleerde woningen. Zorg voor een goed ventilatiesysteem dat u regelmatig gebruikt, ook in de winter. Een CO2-meter kan u helpen om de luchtkwaliteit in uw huis te controleren.

Op Verbeterjehuis.nl ziet u hoe u uw huis energiezuiniger kunt maken. U krijgt advies op maat en ziet direct welke stappen u kunt nemen om energie te besparen.

Wij hebben 1.000 euro isolatiebonus voor u klaarliggen. Deze is voor het isoleren van uw huis en energiezuinige ventilatie. U krijgt de bonus als u aan een aantal voorwaarden voldoet.

Gebruik een douchewekker om korter te douchen. Met 5 minuten in plaats van 9 bespaart u in een huishouden van vier personen zo’n €220,- per jaar. Door uw douchetijd te verkorten, gebruikt u minder water en energie.

Daarnaast zijn straalregelaars voor uw kranen een slimme oplossing. Deze zorgen ervoor dat u tot de helft minder water gebruikt. Een kleine aanpassing die gelijk toe te passen is.

Hang uw was op in plaats van de droger te gebruiken. Dit is niet alleen beter voor uw kleding, maar ook voor uw energierekening. Bovendien ruikt de was heerlijk fris als deze aan de lucht droogt.

Gebruik uw was- en vaatmachines alleen als ze goed vol zitten. Bij voorkeur kiest u voor energiezuinige programma’s. Zo bespaart u niet alleen energie, maar ook water.

Aan energie besparen zitten grenzen. U heeft altijd wel iets aan energie nodig. Die energie kunt u misschien wel zelf opwekken.

Overweeg om zonnepanelen of een zonneboiler aan te schaffen. Deze helpen u om zelf energie op te wekken, zodat u flink wat kosten bespaart op uw energierekening. En wat dacht u van een warmtepomp? Dit systeem verwarmt uw huis volledig zonder gas en is een duurzame investering die langer meegaat dan een traditionele cv-ketel.

Kijk online binnen bij inwoners van Hollands Kroon die u voor­gingen met het verduurzamen van hun woning en laat u inspireren.

Op Verbeterjehuis.nl ziet u hoe u uw huis energiezuiniger kunt maken. U krijgt advies op maat en ziet direct welke stappen u neemt om energie te besparen.

De ISDE-subsidie helpt om de kosten van isolatie, glas, warmtepompen en zonneboilers te betalen. Dit geldt voor huiseigenaren, zakelijke gebruikers en eigenaren van maatschappelijke gebouwen. Er zijn vaste vergoedingen per vierkante meter voor bijvoorbeeld isolatie en glas.

Voor warmtepompen geldt per merk en type apparaat een vergoeding. In totaal is de vergoeding vaak 15 tot 30% van de kosten. Let op: het moet gaan om verbeteringen aan bestaande woningen. Als u bijvoorbeeld een serre laat aanbouwen, krijgt u daar geen subsidie voor.

Meer informatie over de ISDE subsidie vindt u op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

Apparaten die in stand-by modus staan of opladers die blijven ingeplugd, verbruiken ongemerkt stroom. Zet apparaten helemaal uit en trek opladers uit het stopcontact als u ze niet gebruikt.

Slimme thermostaten en slimme verlichting helpen om het energieverbruik te automatiseren en te verminderen. Zo maakt u het makkelijk om bewuster om te gaan met energie en bespaart u nog meer.

Onze energiecoaches helpen u graag door alles voor u op een rijtje te zetten. Hoe is uw huis nu geïsoleerd? Wat kunt u nog verbeteren? Welke subsidies zijn er? En wat moet u zelf nog betalen? Regel een gratis energiecoach.

Ook heel slim: ga op kierenjacht. Met een flinke korting kunt u een lekcheck laten doen, die kieren opspoort. Lees meer over de lekcheck.

Er zijn mooie subsidies en leningen (vaak tegen 0% rente) waardoor u echt aan de slag kunt. De aflossing betaalt u met de energiekosten die u zelf heeft bespaard. Lees meer over subsidies en leningen

Energieklussers helpen gratis bij installatie

Een energieklusser komt graag bij u langs om kleine klusjes te doen die energie besparen. Denk aan het plakken van tochtstrips en radiatorfolie of het vervangen van uw douchekop en lampen. Handig als u dit zelf niet lukt. Het kost u niets. Wij betalen de kosten. Ook uw (eventuele) huur verandert er niet door.

Heeft u een koophuis? Dan kunt u altijd een afspraak maken met één van onze energiecoaches. Zij komen bij u langs en geven u gratis en onafhankelijk advies.  

Heeft u hulp nodig met kleine energiebesparende maatregelen zoals radiatorfolie of tochtstrips? Dan kunt u de hulp inschakelen van onze energieklussers. Zij komen gratis dit soort maatregelen bij u thuis nemen.  

De meeste modellen warmtepompen bestaan uit een binnen- en een buitenunit. Dat betekent dat u een deel kwijt moet buiten uw huis, bijvoorbeeld aan uw gevel of op uw dak. Mag dat zomaar? Of heeft u daar een vergunning voor nodig?  

In de meeste gevallen hoeft u voor een warmtepomp geen omgevingsvergunning aan te vragen. Daarbij gelden wel een paar voorwaarden: 

  • De buitenunit staat in uw tuin.
  • De buitenunit is lager dan 1 meter en het oppervlak is kleiner dan 2 m2. 

Als uw buitenunit groter is, dan mag u hem soms zonder vergunning in uw achtertuin zetten. U moet daarvoor voldoen aan de volgende voorwaarden: 

  • De buitenunit moet passen binnen het bestemmingsplan (de grote unit valt onder de regels voor ‘bouwwerken’, dus kijk daarnaar.
  • De unit is niet hoger dan 5 meter. 
  • De unit staat minstens 1 meter van de rand van uw tuin. 

Blijf op de hoogte

Meld u aan voor de nieuwsbrief van Duurzaam Hollands Kroon. Vragen, opmerkingen en ideeën zijn ook van harte welkom! Neem dan contact met ons op.

duurzaam doet t

Onze energie-bespaarkrant staat vol tips over hoe u uw energierekening omlaag krijgt