Stefan’s tuintips

Stefan heeft altijd handige tips voor uw tuin!

Stefan is onze beleidsadviseur Natuur en Landschap. Hij weet alles over planten, dieren en tuinieren. Hij geeft tips voor een groene en koele tuin vol met belangrijke insecten.

De tuin winterklaar maken is een eitje! Stefan’s advies: laat de natuur haar werk doen. Het is helemaal niet nodig om uitgebreid te snoeien of bladeren in de groene bak te gooien. Wilt u toch aan de slag gaan? Bekijk dan de vijf slimme tips.

Stefan's tuintips herfst

Winterklaar = armen over elkaar

Kent u de uitspraak:

Tuin winterklaar = armen over elkaar?

De tuin vraagt weinig onderhoud dit seizoen. Juist het laten liggen van de bladeren is goed voor het bodemleven en de dieren. Afgestorven plantenresten en de laag bladeren geven dieren voedsel en een beschutte plek. Daarnaast isoleert de zogenaamde mulch (plantenresten en bladeren) de bodem. Daardoor zijn planten minder gevoelig voor kou. Kunt u het toch niet laten om in de tuin aan de slag te gaan, ontdek dan welke kleine dingen u wel kunt doen dit najaar.

Vijf tips voor de wintertuin

  1. Het natte najaar is het perfecte moment om bloembollen te planten. Zolang het overdag maar niet vriest. De bollen die u nu plant, zorgen voor bloei in het vroege voorjaar.
  2. Bladeren op het gras of verharde terras harkt u aan of blaast u opzij. Gooi niet weg! Onverharde gedeelten (borders) in de tuin zijn erg blij met een nieuwe lading bladeren.
  3. Haal planten die niet tegen vrieskou kunnen naar binnen of bescherm ze. Bedek de bodem met mulch en wikkel de planten in stro of speciale plantenhoezen. Planten in pot zijn minder winterhard dan planten in de volle grond. Zet planten in pot bij elkaar op een beschutte, zonnige plek. Wikkel ze eventueel in noppenfolie of rietmatten.
  4. Haal tuinmeubelen naar binnen of bescherm ze met een hoes. Let erop dat u de hoes goed vastzet, om te voorkomen dat hij wegwaait bij hevige storm.
  5. Is het terras of pad glad? Kies dan niet voor zout, maar voor zand. Strooizout is niet goed voor het bodemleven in de tuin. Een beetje zand strooien werkt net zo goed tegen de gladheid.

Succes met de tips en onthoud: doe niet teveel. In dit geval mag u best een beetje lui zijn. Geniet van de wintertuin!

Wintertips komen er binnenkort aan!

Lentetips komen er binnenkort aan.

Komende periode is het vooral tijd om van de tuin te genieten. U zou helemaal niks kunnen doen, dan wordt het lekker weelderig. De ene houdt ervan en de andere niet. Als u wel de handen uit de mouwen wilt steken heb ik hieronder een paar duurzame en biodiverse tuintips voor de zomermaanden opgesomd.

Stefan's tuintips zomer

Knip uitgebloeide bloemen af

Dit verlengt de bloei van andere bloemen aan de plant en bevordert soms zelfs een extra bloei! Leuk voor u en de insecten die nectar en stuifmeel vinden in de bloemen.

Creëer een wilde bloemenweide

Heeft u meegedaan met ‘maai mei niet’ en bent u blij verrast over de diversiteit aan wilde planten die spontaan groeien en bloeien in een stukje ongemaaid gazon? Overweeg dan om permanent uw gazon (of een stukje) om te vormen naar een wilde bloemenweide. Dit doet u door het lange gras en vegetatie twee keer per jaar af te knippen of snijden en daarna voert u het hooi af. Dit afknippen of snijden doet u op verschillende manieren: met een heggenschaar, een kantenknipper die horizontaal kan knippen of zelfs een zeis. Voor het beste resultaat en de meeste blije insecten kunt u het beste uw wilde bloemenweide rond half juni en eind oktober maaien en afvoeren. Wilt u helemaal voor een tien gaan laat dan per maaibeurt stukjes staan waar insecten altijd kunnen schuilen en voedsel kunnen vinden. Dit is ook belangrijk voor in de winter.

Bonustip

Het afgeknipte gras en vegetatie uit de wilde bloemenweide kunt u over de bodem in uw plantenborders of moestuin verspreiden. Dit zorgt ervoor dat de bodem langer vochtig blijft en zodra dit gaat verteren voedt het bodemleven.

Knip de haag niet of deels

De meeste mensen knippen hun haag zo rond de langste dag, om deze mooi en compact te laten groeien. Maar wist u dat sommige haagplanten erg mooi kunnen bloeien? Soorten zoals liguster en klimop bloeien mooi als u een stukje niet knipt. Bijvoorbeeld één kant van de haag of juist een stukje wat minder in het zicht is door een schuurtje of zo. De bloembezoekende insecten zijn u dankbaar!