Dit is Emma

In 2050 is ze 33

Kunnen haar kinderen dan nog lekker in de zomer op straat spelen? Of is het dan veel te heet? En kunnen ‘onze’ bomen en planten er nog tegen, of moeten we dagelijks sproeien? Zijn de weilanden nog groen, of totaal verschroeid? En bestaat Kiribati nog? Het was in 2020 volgens onderzoekers het eerste land ter wereld dat door de klimaatverandering volledig zou verdwijnen. En hoe zit het rond het IJsselmeer? Kun je nog veilig in de polder wonen?

Maar misschien geniet Emma wel van een mooie groene omgeving waar de natuur in balans is, heeft ze een heerlijk comfortabel huis met een zeer bescheiden energierekening en kan ze lachen om de verhalen van haar vader dat ze ‘vroeger’ bang waren dat het gas opraakte of dat iemand de kraan dichtdraaide. De toekomst van Emma bepalen we nu!

Duurzaam Hollands Kroon

Dat doen we samen

Het klimaat verandert. Dat is te merken aan recordtemperaturen in de zomer, lange periodes van droogte en heftige regenbuien. En her en der in de wereld aan overstromingen, bosbranden en andere rampen. We moeten daar samen iets aan doen. In de eerste plaats door minder fossiele brandstoffen zoals aardgas en benzine te gaan gebruiken, want dat is een belangrijke oorzaak van de problemen.

Ook in Hollands Kroon werken we aan een groene toekomst en dat doen we samen: gemeente, woningcorporaties, bedrijven én bewoners. We besparen energie, schakelen over op groene elektriciteit en warmte, gebruiken spullen die je kunt hergebruiken, vangen regenwater op en zorgen dat de temperatuur in en rond het huis prettig blijft.

Belangstelling voor de achtergronden?

Groen verwarmen

De gasprijzen schieten de pan uit. Dat is een extra reden om over te schakelen op groene warmte. In 2050 moet dat helemaal gebeurd zijn, want dan gaat de gaskraan dicht. Samen met bewoners maken we overstappen zo makkelijk en betaalbaar mogelijk.

Groene stroom

Minder stroom gebruiken is niet zo moeilijk: beperk sluipgebruik en gebruik zuinige apparaten en ledlampen. Zonnepanelen verdienen zich binnen een paar jaar terug. Mis de subsidies niet!

Energie besparen en comfortabeler wonen

Energie besparen is goed voor je portemonnee, voor het milieu én je wooncomfort. Ook als we in de toekomst zonder aardgas gaan verwarmen, is isoleren is nuttig. Het Duurzaam Bouwloket wijst de weg.

Klimaatbestendig: tegen hittestress, droogte en wateroverlast

Met meer groen en genoeg ruimte om water op te vangen beperken we de gevolgen van de klimaatverandering. Dat kan ook in je tuin. Zo blijft het fijn om in Hollands Kroon te wonen en te leven.

Duurzaam ondernemen

Bedrijven kunnen veel bijdragen aan een duurzamere samenleving en vaak doen ze dat ook al. Op RVO.nl staat veel informatie over de regels en de mogelijkheden. Ook de gemeente denkt mee.

Afval wordt een grondstof

Grondstoffen dreigen op te raken. Daarom is het een uitdaging voor ons allemaal om in de toekomst geen afval meer over te houden: we maken er nieuwe grondstoffen van.

Natuur en biodiversiteit

Gezonde natuur met veel verschillende soorten planten en dieren houden de lucht schoon en verminderen wateroverlast en hittestress. Ze maken het leven prettiger én gezonder. Ook de tuin wordt er leuker van.

Groen vervoer

Elektrisch rijden? Goed idee! Zeker als de stroom uit een groene bron komt. Laadpaal nodig? Kijk waar ze staan of hoe je ze aanvraagt: laadpaal.mrae.nl.