Zuinige maatschappelijke gebouwen

Bij veel dorpshuizen, sportaccommodaties, musea en andere maatschappelijke gebouwen zijn kansen om het energiegebruik te verminderen. Dat is goed voor het klimaat en voor de energierekening. Er zijn diverse subsidies beschikbaar om te verduurzamen. Maar er blijkt in veel gevallen een groter bedrag nodig. Met de Verordening duurzaam maatschappelijk vastgoed, helpen we instellingen om te verduurzamen.

Gratis scans

Er zijn gratis energiescans beschikbaar. Zo’n scan geeft inzicht in de mogelijkheden om energie te besparen, de kosten en subsidies. Neem contact met ons op voor meer informatie over energiescans voor maatschappelijk gebouwen.

Dorpshuizen, sportclubs en musea kunnen energie besparen via energiescan

Subsidies

Ook voor maatschappelijke gebouwen zijn er verschillende subsidies beschikbaar. Bijvoorbeeld de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE), Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE++) of de Subsidie rijksmonumenten.

Welke subsidie geldt kan per categorie verschillen. Kijk in de Wegwijzers van het RVO welke subsidies en leningen er voor uw maatschappelijk gebouw gelden.

Let op: de aanvraagperiode van de SDE++ is momenteel gesloten, maar deze opent naar verwachting weer in september 2025.

Energie besparen is nuttig, maar ondanks de subsidies vaak moeilijk betaalbaar. Daarom hebben wij de investeringsregeling Duurzaam Maatschappelijk Vastgoed ingesteld. Daarmee lenen instellingen tegen een gunstige rente voor het verduurzamen van hun gebouw. Lees hieronder hoe de regeling werkt en hoe u die aanvraagt.

Het is belangrijk om ook bij maatschappelijke gebouwen geen energie te verspillen. Maar het is vaak kostbaar om dat voor elkaar te krijgen. Daarom hebben wij een lening opgezet: de Investeringsregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed. Deze is bedoeld voor eigenaren van maatschappelijke gebouwen, zoals dorpshuizen, sportaccommodaties, bibliotheken en musea.

Hieronder staat een samenvatting. De volledige regeling kunt u lezen in de Verordening duurzaam maatschappelijk vastgoed.

Waarvoor kunt u lenen?

  • De lening is bedoeld om energiebesparende maatregelen te financieren, zoals isolatie, glas, zonneboilers of warmtepompen.
  • Als blijkt dat een andere maatregel bijdraagt aan energiebesparing, kunnen wij toestemming geven die te financieren. Zoals het dak versterken als dat nodig is om zonnepanelen te plaatsen.

Wat is het voor lening?

  • Het is een annuïtaire lening. De rente is 3,6% in 2023. Wij kunnen de rente elk jaar voor nieuwe leningen wijzigen.
  • De looptijd is maximaal 15 jaar.
  • U leent maximaal de werkelijke kosten, na aftrek van eventuele giften of andere subsidies.
  • De lening is minimaal € 7.000,- en maximaal € 100.000,-.
  • U betaalt 1% afsluitkosten over de hoofdsom van de financiering. Die kosten mag u optellen bij de hoogte van de lening.

Wij hebben de uitvoering van de lening ondergebracht bij SVn (Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten). SVn toetst of er voldoende draagvlak is om de lening aan te gaan (aan de hand van notulen van de ledenvergadering) en of u verantwoord kunt lenen (op basis van jaarcijfers en een exploitatiebegroting).

Hoe vraagt u de lening aan?

Stuur een e-mail naar energiebesparing@hollandskroon.nl. Zet daarin:

  • adresgegevens van het gebouw dat u gaat verduurzamen;
  • de maatregelen die u wilt laten uitvoeren met een kostenraming;
  • een planning van de uitvoering van de werkzaamheden.

Hoe verloopt de afhandeling?

  • Wij beoordelen of u aan de voorwaarden van de lening voldoet.
  • Zo ja, dan krijgt u toestemming om de aanvraag bij SVn in te dienen.
  • SVn adviseert ons over het toekennen van de lening.
  • Op basis van het advies, besluiten wij of u de lening kunt afsluiten.