We pakken energiebesparen bewust en stap voor stap aan

We pakken energiebesparen bewust en stap voor stap aan

Gerrit Kramer woont in Wieringerwaard. In 1989 kochten hij en zijn vrouw een huis uit 1910.

Verduurzamen was toen gelijk nodig, dat kun je wel uitrekenen.

Gerrit vertelt in 2 minuten hoe hij zijn huis heeft verduurzaamt

Maar dat het verduurzamen van een oude woning niet zo makkelijk gaat, heeft Gerrit ondervonden. “De vorige bewoners hadden een aantal kleine ramen vervangen door grote nieuwbouwramen met dubbelglas. Dat vonden wij niet zo bij het oude huis passen, maar hebben we uit duurzaam oogpunt toch zo gelaten. We hebben de overgebleven kleine ramen wel van dubbelglas voorzien en de muren geïsoleerd met steenwolvlokken. Op onze schuur liggen 16 zonnepanelen en we douchen van de warmte die de 4 collectoren verzamelen. Doordat steeds meer mensen bij ons in de straat panelen hebben, raakt het net regelmatig overbelast. Dat is voor iedereen een financiële strop, maar ook gewoon heel zonde. Liander zegt ermee aan de slag te gaan.”

Stap voor stap

Gerrit en zijn vrouw pakken alles bewust en stap voor stap aan. “Toen we de keuken besloten op te knappen, hebben we daar en in de bijkeuken vloerverwarming geplaatst. Later ook in badkamer en wc. We hebben een nieuwe HR+-ketel opgehangen een houtkachel aangeschaft. Destijds leek dat een duurzame oplossing. Nu overwegen we een rookgasfilter. Die plaats je bovenop de schoorsteen om 95 procent fijnstof tegen te houden. Voorlopig blijven we nog op gas koken. We hebben uitgezocht wat we moeten investeren voor inductie en dat is aanzienlijk voor zo’n oude woning. Zeker omdat we ook niet onder de massieve vloer kunnen om de extra groep aan te leggen. Bovendien is het wegdoen van pannen en een gaskookplaat die prima werkt verspilling. Het was balen, maar is voor ons nu nog niet de oplossing om minder gas te verbruiken.”


Gerrit Kramer

Bekijk ook

We hebben bij het bouwen bijzondere dingen gedaan

Peter en Marieke Glim
Peter en Marieke Glim droomden al jaren van een eigen huis bouwen. En dat is gebeurd. Op wat losse werkzaamheden na, hebben ze het huis letterlijk met z'n tweeën opgebouwd. Van het bouwkundig ontwerp tot de technische installaties en het storten van het beton. Het is een passief huis geworden. Optimaal geïsoleerd, luchtdicht gebouwd en met energiezuinige apparaten.

Verdiep je in de materie, maar verlies je niet in de details

Peter Dignum
Waar anderen stap na stap zetten voor een duurzame woning, wil Peter Dignum uit Anna Paulowna graag de details kennen van een eventuele investering. "Maar de waarheid boven tafel krijgen in het verduurzamingslandschap vind ik heel complex."