Verdiep je in de materie, maar verlies je niet in de details

Verdiep je in de materie, maar verlies je niet in de details

Waar anderen stap na stap zetten voor een duurzame woning, wil Peter Dignum uit Anna Paulowna graag de details kennen van een eventuele investering. “Maar de waarheid boven tafel krijgen in het verduurzamingslandschap vind ik heel complex.”

Het betekent trouwens niet dat Peter nog niets aan zijn huis heeft verduurzaamd. “Toen mijn vrouw en ik in 1986 onze kavel kochten, hebben we bewust een vooruitstrevende architect in de arm genomen. We kozen toen al voor vloerverwarming bijvoorbeeld. Omdat de leidingen later niet zuurstofdicht leken, hebben we ze vervangen en is de capaciteit ervan vergroot. Nu zijn we klaar voor de volgende stap.”

“We hebben besloten zonnepanelen aan te schaffen. Daarnaast heb ik prijsopgaves ontvangen voor warmtepompen. Een voor een water-water warmtepomp en een voor een lucht-water warmtepomp. De prijzen van de systemen liggen best dicht bij elkaar. Maar een water-water warmtepomp heeft een lichtere pomp. Dat scheelt de hele de levensduur van het apparaat aanzienlijk in elektra verbruik. Daarnaast moet je de buitenunit van een lucht-water warmtepomp na ongeveer 15 jaar vervangen.”

Voor mij is dus niet het investeringsbedrag bij aanschaf maatgevend, maar de verbruikskosten. Want daar heb je de gehele levensduur van het apparaat mee te maken. En dat is wat ik bedoel met details.


Peter Dignum

Bekijk ook

We hebben bij het bouwen bijzondere dingen gedaan

Peter en Marieke Glim
Peter en Marieke Glim droomden al jaren van een eigen huis bouwen. En dat is gebeurd. Op wat losse werkzaamheden na, hebben ze het huis letterlijk met z'n tweeën opgebouwd. Van het bouwkundig ontwerp tot de technische installaties en het storten van het beton. Het is een passief huis geworden. Optimaal geïsoleerd, luchtdicht gebouwd en met energiezuinige apparaten.

Lekcheck was een openbaring

Henri Boersen
Henri Boersen woont al 30 jaar in een Wieringer boerderij. Het is een rijksmonument van voor 1800. De boerderij staat in het centrum van Hippolytushoef en is in 1992 gerestaureerd. Henri heeft een ‘lekcheck’ laten uitvoeren. Door lucht in de woning te blazen, kun je daarmee zien of het huis veel warmte verliest. Zo ontdekte hij dat de luchtdichtheid erg slecht was.