Energie besparen werd een sport

Energie besparen werd een sport

Michel Verkerke heeft een eengezinswoning in Anna Paulowna uit 1974. Hij heeft veel aan zijn huis gedaan. Met als resultaat dat hij net zo veel energie verbruikt, als hij opwekt. Nul op de meter dus.

“Toen we hier in 2010 kwamen wonen, dacht ik: wat zijn die energielasten hoog! Dus ging ik kijken wat ik voor weinig geld kon doen om energie te besparen. Dat begon met buizen isoleren en de cv-ketel beter inregelen. Vervolgens zocht ik verder: waar verliezen we nog meer warmte? De eerste grote stap was het dak; daar heb ik 12 cm isolatiemateriaal tegenaan gezet. Er kwam ook een deur in het trapgat, zodat daar geen warmte door verdwijnt. De muren heb ik laten isoleren; dat kun je niet zelf. Onder de vloer bracht ik piepschuim aan.”

Gasverbruik terugdringen

Gaandeweg werd het een sport om de energierekening terug te dringen: “Bij de verbouwing van de badkamer heb ik warmteterugwinning in de douche gemonteerd en de wc aangesloten op regenwater. Met al die maatregelen was het gasverbruik al ruim gehalveerd, van 1.100 naar 400 à 500 kuub. Inmiddels verwarmen we het huis met een elektrische warmtepomp. Daarmee komt het stroomverbruik uit op ongeveer 4.100 kWh per jaar, dat we bijna volledig duurzaam opwekken met zonnepanelen.”

Zonneboiler

“De laatste stap wordt een zonneboiler, zodat we ook voor warm water geen gas meer nodig hebben. De rest heb ik al terugverdiend: bij elkaar hebben we tot nu toe, verrekend met de subsidie voor de warmtepomp en de zonnepanelen, ongeveer € 12.000,- aan maatregelen besteed, in ruim 10 jaar. Dat kán dus wel met een jarenzeventighuis. Als je tenminste zo veel mogelijk zelf doet en goed rondkijkt.”


Michel Verkerke

Bekijk ook

We hebben bij het bouwen bijzondere dingen gedaan

Peter en Marieke Glim
Peter en Marieke Glim droomden al jaren van een eigen huis bouwen. En dat is gebeurd. Op wat losse werkzaamheden na, hebben ze het huis letterlijk met z'n tweeën opgebouwd. Van het bouwkundig ontwerp tot de technische installaties en het storten van het beton. Het is een passief huis geworden. Optimaal geïsoleerd, luchtdicht gebouwd en met energiezuinige apparaten.

Verdiep je in de materie, maar verlies je niet in de details

Peter Dignum
Waar anderen stap na stap zetten voor een duurzame woning, wil Peter Dignum uit Anna Paulowna graag de details kennen van een eventuele investering. "Maar de waarheid boven tafel krijgen in het verduurzamingslandschap vind ik heel complex."