Transitievisie Warmte

Om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden, moet Nederland in 2050 bijna klimaatneutraal zijn. De gemeenten, waterschappen en provincies van Nederland hebben besloten hieraan mee te werken. Dit betekent dat we in de toekomst onze huizen zonder aardgas verwarmen en elektrisch koken.

Nederland stapt daarom over op groene (niet fossiele) energiebronnen. Dus Hollands Kroon doet dat ook. De klimaatverandering wordt wereldwijd aangepakt, want de gevolgen (zoals zware regenbuien, periodes van grote droogte, zeespiegelstijging en extreme hitte) zijn groot. De opgave is groot: in 2050 kunnen de 21.000 woningen in Hollands Kroon geen aardgas meer gebruiken. We hebben samen met bewoners, woningcorporaties, woningeigenaren, bedrijven, netbeheerder en anderen een visie gemaakt. Deze wijst de weg naar groen verwarmen. We vinden het belangrijk dat deze overstap voor iedereen betaalbaar is. En dat er hulp is voor huishoudens of organisaties die de transitie niet zelf kunnen voorfinancieren.

Goede redenen om panden nu al energiezuinig te maken

Het is slim om nu al aan de slag te gaan met energiebesparing want

  • woningen worden comfortabeler;
  • energie wordt naar verwachting de komende jaren snel duurder. Dus minder verbruiken loont altijd;
  • veel maatregelen verdienen zich in een paar jaar terug;
  • er zijn aantrekkelijke subsidies;
  • woningen worden meer waard;
  • het helpt om de klimaatverandering tegen te gaan.

Woonlastenneutraal

Subsidies maken het aantrekkelijker om uw huis energiezuiniger te maken. Ook is het mogelijk om geld te lenen om een huis energiezuiniger te maken. Voor mensen zonder (vast) inkomen is het soms lastig om een lening te krijgen. Het Nationaal Warmtefonds komt daarom met een speciale regeling die het voor iedereen mogelijk maakt om te verduurzamen. Minder energie gebruiken betekent lagere woonlasten. Woningeigenaren kunnen het verschil benutten voor het aflossen van de lening. Dat noemen we woonlastenneutraal. En als de lening is terugbetaald, leveren de investeringen geld op.