Verhalen van inwoners
Laat u inspireren
Krijgt u met vloerisolatie echt minder tocht en vocht in uw huis? Waar moet u rekening mee houden als u zonnepanelen overweegt? Wat komt er kijken bij een warmtepomp? Wat kost het en wat levert het op? Kijk op deze pagina online binnen bij inwoners van Hollands Kroon die u voorgingen en ontdek het zelf!
Heeft u zelf een duurzaam verhaal?
Kom in contact met ons en inspireer op deze manier ook andere inwoners van Hollands Kroon om te verduurzamen!
Inwonersverhalen
Inwoners over de isolatiebonus
Steeds meer inwoners uit Hollands Kroon kiezen ervoor om hun huis energiezuiniger te maken met hulp van de isolatiebonus. Een aantal inwoners delen hun ervaringen.
We hebben bij het bouwen bijzondere dingen gedaan
Peter en Marieke Glim droomden al jaren van een eigen huis bouwen. En dat is gebeurd. Op wat losse werkzaamheden na, hebben ze het huis letterlijk met z’n tweeën opgebouwd. Van het bouwkundig ontwerp tot de technische installaties en het storten van het beton. Het is een passief huis geworden. Optimaal geïsoleerd, luchtdicht gebouwd en met energiezuinige apparaten.
Verdiep je in de materie, maar verlies je niet in de details
Waar anderen stap na stap zetten voor een duurzame woning, wil Peter Dignum uit Anna Paulowna graag de details kennen van een eventuele investering. “Maar de waarheid boven tafel krijgen in het verduurzamingslandschap vind ik heel complex.”
Lekcheck was een openbaring
Henri Boersen woont al 30 jaar in een Wieringer boerderij. Het is een rijksmonument van voor 1800. De boerderij staat in het centrum van Hippolytushoef en is in 1992 gerestaureerd. Henri heeft een ‘lekcheck’ laten uitvoeren. Door lucht in de woning te blazen, kun je daarmee zien of het huis veel warmte verliest. Zo ontdekte hij dat de luchtdichtheid erg slecht was.
Ken je huis, weet wat je verbruikt en wat je wilt bereiken
“Onze woning verduurzamen, dat kón niet, riep iedereen vijftien jaar geleden.” Pieter Jan Duineveld uit Breezand liet zien dat het wél kan, als je maar wilt. “We hebben fouten gemaakt, ervan geleerd en het vervolgens beter gedaan. We gebruiken geen gas meer en hebben een negatieve energierekening.”
We willen ‘off grid’ wonen, maar niet ten koste van alles
Toen Fred Wijman en zijn vrouw in Australië waren, viel hen iets bijzonders op. In de vitrines van makelaarskantoren gaat het daar eerst over energie opwekken en opslaan. Pas daarna komt de perceeloppervlakte. “Dat triggerde ons om anders over de verbouw van onze toekomstbestendige tuinderswoning in Slootdorp na te denken. We wilden het duurzamer aanpakken.”
De zonnepanelen op de minst zonnige kant helpen ook besparen
De app van zijn energieleverancier spreekt boekdelen. Het financiële resultaat dat Loek Schuttenhelm uit Anna Paulowna daar ziet, motiveert hem nieuwe dingen in zijn woning aan te passen. “Ik realiseer me dat de winter nog moet komen, dus laat die zon maar schijnen! Zelfs de zonnepanelen aan de minst zonnige kant van het dak, helpen ons energie besparen.”
Niet altijd leuk om je geld aan uit te geven, maar wel nodig
“Ik heb een grote interesse voor duurzaamheid”, begint Maarten Zon uit Middenmeer. Niet voor niets helpt hij als energiecoach anderen bij het zuiniger maken van hun huis. Hij heeft zelf al veel aangepakt. Plafonds eruit en voorzien van isolatie, benedenvloeren voorzien van vloerverwarming, nieuw leidingwerk en 15 zonnepanelen op het dak. Ook de buitenmuren en kruipruimte zijn geïsoleerd. “We hebben destijds een duurzaamheidslening afgesloten. Het zijn niet altijd leuke dingen om je geld aan uit te geven, maar het was noodzakelijk voor onze tochtige woning.”