7/10
  • Pages
01 Duurzaam Hollands Kroon
02 Agenda
03 Je huis
04 Rond je huis
05 Duurzaam buiten leven
06 Duurzaam doen
07 Verhalen
08 Organisaties
09 Achtergronden
10 Nieuwsarchief

Laat je inspireren

Krijg je met vloerisolatie echt minder tocht en vocht in je huis? Waar moet je rekening mee houden als je zonnepanelen overweegt? Wat komt er kijken bij een warmtepomp? Wat kost het en wat levert het op? Kijk online binnen bij inwoners van Hollands Kroon die je voor­gingen en ontdek het zelf!

Meer lezen

Huub Hermans

“Alles wat we aan isolatie konden doen, hebben we gedaan”

Huub Hermans en zijn vrouw verhuisden in 2017 vanuit Haarlem naar Kolhorn. Zij wilden kleiner gaan wonen en vonden een bijzondere bungalow uit de jaren ‘50. "Dit was de oude woning van de hoofdmeester, gebouwd in dezelfde stijl als het toenmalige schoolgebouw. Toen we het huis kochten was alles was nog in de stijl van zo’n 70 jaar geleden. Tijdens de verbouwing hebben we het pand ook meteen duurzaam gemaakt. We woonden een half jaar lang in onze camper naast de bungalow. Maar inmiddels genieten we alweer jaren van een mooi, energiezuinig huis met heel veel groen."

Bekijk de video

Cor de Gier

“Liefst onafhankelijk van externe energie­leveranciers”

Cor de Gier uit Nieuwe-Niedorp is een van de Samen­doeners van Hollands Kroon. Hij woont in een bungalow uit 1964. Toen hij deze woning vijftien jaar geleden kocht, is hij direct gaan isoleren. Het platte dak werd ook vernieuwd. “Als je gaat verbouwen, bekijk dan direct wat je kunt meepakken om je woning energie­zuiniger te maken”, is een tip van Cor.

Lees verder

Martin van der Hout

“Met een lagere energie­­rekening is je huis meer waard”

Zo’n 9 jaar geleden had Martin van der Hout uit Hippolytus­hoef tijd zijn vrijstaande woning van bijna­ 100 jaar te isoleren op plekken die makkelijk bereikbaar waren. Omdat hij nu meer én beter weet, pakt hij het nog professioneler aan. “Twee jaar geleden kwam ik in contact met andere bewoners van Hollands Kroon die ook energie wilden besparen. We hebben ons georgani­seerd als Samendoeners. Je steekt veel van elkaar op.”

Lees verder

Gerrit Kramer

“We pakken energie­besparen bewust en stap voor stap aan”

Gerrit Kramer woont in Wieringerwaard. In 1989 kochten hij en zijn vrouw een huis uit 1910. “Verduurzamen was toen gelijk nodig, dat kun je wel uitrekenen.”

Lees verder

Maarten Zon

“Ik vind dat we zelf een verantwoor­de­lijk­heid hebben”

“Ik heb een grote interesse voor duurzaamheid”, begint Maarten Zon uit Middenmeer. En dat blijkt ook wel uit de aanpassingen die in het huis gedaan zijn. Plafonds eruit en voorzien van isolatie, benedenvloeren voorzien van vloerverwarming, leidingwerk vernieuwd en 15 zonne­panelen. Ondertussen zijn ook de buitenmuren en kruipruimte voorzien van isolatie. We hebben hiervoor destijds een duurzaamheids­lening afgesloten. Het zijn niet altijd leuke dingen om je geld aan uit te geven, maar het was noodzakelijk voor onze tochtige woning.”

Lees verder

Loek Schuttenhelm

“De zonnepanelen op de minst zonnige kant helpen ook besparen”

De app van zijn energieleverancier spreekt boekdelen. Het financiële resultaat dat Loek Schuttenhelm uit Anna Paulowna daar ziet, motiveert hem nieuwe dingen in zijn woning aan te passen. “Ik realiseer me dat de winter nog moet komen, dus laat die zon maar schijnen! Zelfs de zonnepanelen aan de minst zonnige kant van het dak, helpen ons energie besparen.”

Lees verder

Linda

“Ga niet direct mee in hypes, kijk wat bij jóu past”

“Bij ons thuis houden we wel van een beetje techniek.” Linda is eigenaar van een 2-onder 1-kapper in ’t Veld en zoekt daarom altijd naar informatie over duurzamer wonen. “Nu we gesetteld zijn, pakken we stap voor stap dingen aan. Want we vinden verduurzamen belangrijk. De energiebus stond op het juiste moment bij ons in de buurt, want informatie heb je nooit genoeg.”

Lees verder

Fred Wijman

“We willen ‘off grid’ wonen, maar niet ten koste van alles”

Toen Fred Wijman en zijn vrouw in Australië waren, viel hen iets bijzonders op. In de vitrines van makelaarskantoren gaat het daar eerst over energie opwekken en opslaan. Pas daarna komt de perceeloppervlakte. “Dat triggerde ons om anders over de verbouw van onze toekomstbestendige tuinderswoning in Slootdorp na te denken. We wilden het duurzamer aanpakken.”

Lees verder

Pieter-Jan Duineveld

“Ken je huis, weet wat je verbruikt en wat je wilt bereiken”

“Onze woning verduurzamen, dat kón niet, riep iedereen vijftien jaar geleden.” Pieter Jan Duineveld uit Breezand liet zien dat het wél kan, als je maar wilt. “We hebben fouten gemaakt, ervan geleerd en het vervolgens beter gedaan. Nu gebruiken mijn vrouw en ik geen gas, geen benzine en hebben we een negatieve energierekening.”

Lees verder

Henri Boersen

“Lekcheck was een openbaring”

Henri Boersen woont al 30 jaar in een Wieringer boerderij. Het is een rijksmonument van voor 1800. De boerderij staat in het centrum van Hippolytushoef en is in 1992 gerestaureerd. Henri heeft een ‘lekcheck’ laten uitvoeren. Door lucht in de woning te blazen, kun je daarmee zien of het huis veel warmte verliest. Zo ontdekte hij dat de luchtdichtheid erg slecht was.

Lees verder

Peter Dignum

“Verdiep je en verlies de details niet uit het oog”

Waar anderen stap na stap zetten voor een duurzame woning, wil Peter Dignum uit Anna Paulowna graag de details kennen van een eventuele investering. “Maar de waarheid boven tafel krijgen in het verduurzamingslandschap vind ik heel complex.” Om daar met anderen over te kunnen brainstormen, heeft hij zich aangesloten bij de Samendoeners van de gemeente.

Lees verder

Peter en Marieke vertellen in 2 minuten over het luchtdicht krijgen van hun huis.

Peter en Marieke Glim bouwden hun eigen huis

“We hebben bij het bouwen bijzondere dingen gedaan”

Peter en Marieke Glim droomden al jaren van een eigen huis bouwen. En dat is gebeurd. Op wat losse werkzaamheden na, hebben ze het huis letterlijk met z'n tweeën opgebouwd. Van het bouwkundig ontwerp tot de technische installaties en het storten van het beton. Het is een passief huis geworden. Optimaal geïsoleerd, luchtdicht gebouwd en met energiezuinige apparaten.

Bekijk de video

Douwe kocht een rijtjeshuis dat er netjes uitzag, maar dat een stuk energiezuiniger kon worden. Dat heeft hij aangepakt toen hij toch ging klussen.

Douwe maakte z'n huis veel energiezuiniger

“Ga je verbouwen, pak dan meteen de verduurzaming mee.”

Douwe kocht z'n huis van een ouder echtpaar. Het zag er netjes uit, maar er viel nog wel veel te besparen op energie. Hij was al van plan om te verbouwen en heeft dit direct meegenomen. Hij liet dubbel glast plaatsen en isoleerde zelf de zolder. Er kwam ook een mooie keuken waarin hij gasloos kookt. Bevalt prima. Helaas viste hij voor de subsidies achter het net, want destijds moest je twee maatregelen nemen om geld te krijgen: isoleren én dubbel glas plaatsen. Dat is inmiddels verandert. Ook als je één maatregel neemt krijg je subsidie.

Bekijk de video

Johan Haantjes heeft de kachel graag wat hoger. Maar door goede isolatie valt het gasverbruik mee. De zonnepanelen leveren zelfs meer op dan hij nodig heeft.

Wat je niet gebruikt, hoef je ook niet te betalen

“Begin met isoleren, isoleren en nog eens isoleren.”

Johan Haantjes heeft z'n dak perfect laten isoleren. Zowel het plafond als de buitenkant van zijn huis werd aangepakt. OM het compleet te maken liet hij ook 20 zonnepanelen plaatsen. Met een mooi resultaat. Want hoewel hij de kachel graag op 22 zet, blijft het verbruik beperkt tot 1500 m3. En z'n zonnepanelen leveren meer op dan hij nodig heeft. Fijn voor de portemonnee!

Bekijk de video

Pieter-Jan heeft een huis vol technische snufjes. Dat levert hem een héél energiezuinige woning op.

Perfect geïsoleerd én geventileerd

“We hebben geen energierekening meer.”

Pieter-Jan hield bij het ontwerp van zijn huis al rekening met een laag verbruik. En dus is het perfect geïsoleerd, draait de ventilatie niet harder dan nodig is en zorgt een warmtepomp voor verwarming én warm water. In combinatie met zonnepanelen heeft Pieter-Jan geen energiekosten meer. Hij deelt zijn kennis graag. Dus wil je weten hoe je je huis kunt verduurzamen? Kom langs!

Bekijk de video

Zonnepanelen en isolatie hebben Suzanne goed geholpen om het huis energiezuinig te maken.

Ga ermee aan de slag want het heeft echt zin

“Het is een grote uitgave, maar het komt dubbel en dwars terug”

Susan Vermeulen en Patrick Kool wonen sinds 2021 met hun gezin in deze oude kruidenierszaak in Nieuwe Niedorp. Ze verwarmen hun woning met een lucht-warmtepomp en infrarood vloerverwaming. Suzanne schrok in eerste instantie van de kosten. Maar met de stijgende energiekosten, zou ze iedereen aanraden zijn huis ook te verduurzamen.

Bekijk de video
Maak kennis met ons team

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Duurzaam Hollands Kroon. Vragen, opmerkingen en ideeën ook van harte welkom!

Vragen of opmerkingen voor Team Duurzaam?

Neem contact op

Direct naar:

10 tips om energie te besparen

Energiescan