Groen verwarmen

Bijna alle woningen in Nederland gebruiken aardgas voor verwarming, warmwater en om te koken. Dat gaat veranderen: in 2050 moet heel Nederland voor de verwarming zijn overgestapt van aardgas op schone energiebronnen. Dat is nodig om de klimaatverandering tegen te gaan.

Slecht nieuws? Wachten tot 2050? Zeker niet. Want je huis energiezuiniger maken is nu al een goed idee. Voor je energierekening, maar wooncomfort, de waarde van je huis én het klimaat.

70 euro voor tochtstrips, radiatorfolie en andere bespaarders

Met eenvoudige hulpmiddelen zoals tochtstrips, radiatorfolie en een brievenbusborstel kun je veel energie besparen. Ben je huurder en/of krijg je energietoeslag? Dan kun je voor 70 euro van deze producten gratis krijgen, of met 70 euro korting.

Huurders krijgen begin mei een brief met alle informatie. Daarin staat ook welke producten je kunt kopen. Heb je een koophuis en krijg je de eenmalige energietoeslag van 800 euro? Dan ontvang je informatie bij de toekenningsbrief.

Voor de producten kun je terecht in een winkel. Je dient het bonnetje in via de site van het Duurzaam Bouwloket. Je kunt ook terecht in een webshop die het Duurzaam Bouwloket heeft geselecteerd. Dan hoef je geen geld voor te schieten.

Meer weten? Kijk op www.duurzaambouwloket.nl/rrew-hollandskroon

Nu ook gratis beschikbaar: de (grotendeels) gratis monumentenscan

Woon je in een monument? Dan vraagt de verduurzaming van je huis vaak om nét wat meer maatwerk. Zeker als de binnenkant nog grotendeels origineel is.

Een quickscan geeft je zicht op hoe je dat kunt aanpakken. Zo'n scan is vrij kostbaar, maar via het Restauratiefonds kun je de helft vergoed krijgen, tot een maximum van 500 euro. Hollands Kroon legt daar de andere helft bij.

Je moet de scan laten uitvoeren door iemand met verstand van energiebesparen én monumenten: de DuMo-adviseur. Je vindt deze adviseur via het restauratiefonds. Daar kun je ook de subsidie van het restauratiefonds aanvragen.

Is toekenning rond, dan kun je bij de gemeente de andere helft van de subsidie vragen. Mail daarvoor het besluit van het restauratiefonds en je adresgegevens en banknummer naar duurzaam@hollandskroon.nl. Je kunt daar ook terecht met je vragen.

Hoe gaan we over op groene warmte?

De gemeente heeft met onder andere bewoners en de woningcorporaties uitgezocht hoe we in Hollands Kroon kunnen gaan verwarmen met groene energiebronnen. Dus zonder aardgas. Welke technische mogelijkheden zijn er? Zijn die geschikt onze woningen en bedrijven? Wat staat ons te doen en hoe gaan we dat aanpakken? De gemeenteraad heeft dit plan op 24 juni 2021 vastgesteld: de Transitievisie Warmte. Met als belangrijke eerste stap: het energiegebruik terugschroeven. Dat levert veel op. Voor klimaat, je wooncomfort én je portemonnee.

Weten wat je zelf kunt doen?

Vraag dan een gratis energiescan aan. Dan komt een onafhankelijke adviseur bij je thuis en kijkt hoe je kunt besparen. De adviseur vertelt ook over de kosten, subsidies en hoe snel je de kosten terugverdient. Ook mensen met een krappe beurs kunnen energie besparen. Vraag naar de energiebespaarlening en groene hypotheken

De gemeente stelt scans beschikbaar aan huurders en woningeigenaren. Je bepaalt zelf wat je met het advies doet.

Wat andere bewoners doen

Gas is goed voor bijna twee derde van je energierekening. Mooi dus als je daarop kunt besparen. En je huis wordt er nog comfortabeler van ook. Veel bewoners hebben al stappen gemaakt. Kijk binnen bij Pieter Jan, Douwe en de familie Haantjes.

Douwe verduurzaamt zijn nieuwe huis

Meneer Haantjes zorgt voor uitstekende isolatie

Pieter-Jan past duurzame techniek toe

Nog meer inspiratie? Op duurzamehuizenroute.nl zetten ruim 1600 bewoners de deur van hun huis letterlijk open. Ook in Hollands Kroon.

Voordelen van goede isolatie

  • Behaaglijk warm in de winter en koel in huis in de zomer
  • Je bespaart gas (voor wat oudere huizen tot wel 50 procent) en dus veel geld – elk jaar weer
  • Als je geen aardgas meer gebruikt, heb je nog steeds weinig energie nodig om je huis te verwarmen
  • Weg met condens op de ramen, optrekkend vocht, tocht in je nek en koude voeten
  • Er komt ook minder geluid je huis binnen – wel zo rustig
  • Je bloemen en planten doen het beter

Snel besparen

Energie besparen hoeft niet duur te zijn. Met een veer van ongeveer 5 euro gaat de deur automatisch dicht en verdwijnt de warmte niet uit je huiskamer.

De krant is in de zomer van 2021 huis-aan-huis bezorgd in Hollands Kroon. De inhoud is nog actueel. Krant gemist? Mail duurzaam@hollandskroon.nl

Duurzaam Bouwloket staat voor je klaar

Om helemaal van het aardgas af te komen, hebben we in principe tot 2050 de tijd. Dat is nog bijna 30 jaar. Maar je doet jezelf een groot plezier als je alvast begint met de quick wins: maatregelen die makkelijk uit te voeren zijn en veel effect hebben. Duurzaam Bouwloket geeft hierover namens de gemeente deskundig en onafhankelijk advies, ook over subsidieregelingen.

Junior Energiecoach worden

Zit je in groep 6, 7 of 8 van de basisschool? Dan kan je Junior energiecoach worden. Je ontdekt dan met leuke games hoe je energie kan besparen. En je gaat kijken wat bedrijven aan energiebesparing doen. Aan het eind krijg je een diploma.

Vragen?

We hebben veelgestelde vragen over de omschakeling op groene warmte gebundeld.