Groen vervoer

Verkeer en vervoer is goed voor eenvijfde van de hoeveelheid CO2 die in de lucht komt. En daarvan neemt het personenvervoer de helft voor z’n rekening. Bewuster rijden helpt: neem het openbaar vervoer. Dat wordt steeds makkelijker nu er overal in de gemeente Mobipunten komen. Daar stap je makkelijk over van auto op een leenfiets of het openbaar vervoer. En denk na of het echt wel nodig is ergens naartoe te gaan. Digitaal vergaderen gaat misschien net zo makkelijk en het scheelt ook nog tijd en kosten.

Toch liever de auto? Dan is elektrisch rijden een goed idee. Zeker als de stroom uit een groene bron komt. Elektrisch rijden wordt steeds aantrekkelijker, want de overheid subsidieert de aanschaf, de motorrijtuigenbelasting is lager dan die van benzine- en dieselauto’s en er komen steeds meer laadpalen. In 2011 waren er in Hollands Kroon nog maar 0 openbare laadpalen, nu al rond de 40 en dat worden er snel meer…

Waar staan de laadpalen?

Op laadpaal.mrae.nl staat een overzicht van de laadpalen waar je terechtkunt. Mist er volgens jou ergens een laadpaal, dan kun je er via deze site een aanvragen. Het duurt even voor de paal er staat, want we moeten eerst een verkeersbesluit nemen en een vergunning en de netaansluiting regelen. Zie voor de doorlooptijden www.mrae.nl.

Phev: plug-in hybride Fev: volledig elektrisch

Mobipunten

Hoe handig is dat: een plek waar je kunt parkeren, je fiets stallen, het openbaar vervoer pakken, of een leenfiets meenemen. Die Mobipunten zie je op steeds meer plekken in de regio. De gemeenten leggen ze aan. Op dit moment heeft Hollands Kroon mobipunten in Den Oever, Middenmeer, Wieringerwerf en ’t Veld. Weten waar de mobipunten zijn en hoe het werkt?

Op vakantie?

De top 3 voor de minst vervuilende manier om naar je Europese vakantieadres te gaan:

  1. internationale (hogesnelheids)trein of touringcar
  2. auto met twee of meer personen
  3. vliegtuig, of auto waarin je alleen zit