Van verkennen naar samen doen

Waarom iedereen zelf het wiel laten uitvinden als je ook samen stappen kunt zetten om je woning energiezuiniger te maken? In Hollands Kroon heeft een groep enthousiaste bewoners zich verenigd om hier vaart in te brengen. Ze begonnen als Verkenners: op zoek naar mogelijkheden en manieren om samen met de gemeente en het bedrijfsleven stappen te zetten. Daar is een mooi manifest uitgekomen met gezamenlijke uitgangspunten. Hiermee gaan de Verkenners ook een volgende fase in: die van Samendoeners. Op deze pagina vind je meer over hun activiteiten.

Manifest: samen vergroenen doen we zo!

De Samendoeners hebben zich ontpopt tot klankbord voor de gemeente. Vandaaruit ontstond het idee om samen verduurzaming in de gemeente te gaan versnellen en daarvoor een soort overeenkomst op te stellen. Dat is een manifest geworden van een A4’tje. Daarin staat heel beknopt hoe gemeente, bewoners en bedrijven verduurzaming verder gaan aanjagen.

Veel inspiratie bij aftrap Duurzaamheidscafés

Vrijdag 25 maart 2022 kwamen ruim 70 bewoners samen in dorpshuis De Oude School in Wieringerwaard. De bewonersavond stond in het teken van samen energie besparen, samen leren en samen doen. Bewoners en wethouder Duurzaamheid Theo Meskers ondertekenden samen het manifest om de verduurzaming in onze gemeente te versnellen. De avond was de aftrap van een reeks Duurzaamheidscafés. Houd deze site in de gaten voor nieuwe data. Of mail 'houd me op de hoogte' naar duurzaam@hollandskroon.nl. Dan krijgt u automatisch informatie over nieuwe activiteiten.

Duurzaamheidscafés

Vragen over wat jij kunt doen om je huis energiezuiniger te maken? Of bijvoorbeeld over de financiering van maatregelen en subsidies? De Samendoeners toeren door heel Hollands Kroon met Duurzaamheidscafés. Gezellige bijeenkomsten waar je in gesprek kunt met verschillende experts, onder meer op het gebied van installaties, bouwen en financiën. Én met elkaar natuurlijk. Houd deze website in de gaten voor Duurzaamheidscafés bij jou in de buurt.

De volgende cafés zijn: Dinsdag 31 mei 19.30 uur: Dorpshuis Haringhuizen Woensdag 6 juli 19.30 uur: Dorpshuis Hippolytushoef

Houd deze site in de gaten voor nieuwe data. Of mail 'houd me op de hoogte' naar duurzaam@hollandskroon.nl. Dan krijg je automatisch informatie over nieuwe activiteiten.

Bijeenkomsten

‘Samen besparen gaat beter’

Wil je aan de slag met je huis en vind je het leuk om dat samen met anderen te doen? Dan is dit je kans! Sluit je aan en kom naar een (of meer) van de startbijeenkomsten van de Samendoeners.

7 juni: Met mensen die ook geld willen steken in energiebesparende maatregelen je energieverbruik verlagen 8 juni: Energiebesparing met beperkte eigen investeringen 13 juni: Zoveel mogelijk huizen van het gas af, terwijl de woonlasten niet, of zo min mogelijk stijgen. 15 juni: Samen net zoveel energie opwekken als we gezamenlijk verbruiken 22 juni: Hoe krijgen we iedereen in Hollands Kroon in beweging?

We werken in groepjes van 8 tot 10 personen, dus het is belangrijk dat je je van tevoren aanmeldt. De groep ‘Een betaalbare energierekening voor iedereen’ is nog niet gevormd, maar je kunt al wel je interesse kenbaar maken.

De bijeenkomsten zijn van 17 tot 21 uur in ‘De verwachting’ in Anna Paulowna. Wij zorgen voor een hapje. Meld je aan via duurzaam@hollandskroon.nl en vermeld bij welke bijeenkomst je wilt aansluiten.

Word ook Samendoener

Ruim driekwart van de Nederlanders vindt het belangrijk om zuinig te zijn met energie en over te gaan op groene warmte. In Hollands Kroon is dat niet anders. Als we daar samen de schouders onder zetten, gaat het sneller, makkelijker en kunnen we nog kostenvoordeel halen ook. En het is wel zo gezellig. Doe je mee? Wil je op de hoogte blijven of zelf een steentje bijdragen? Geef dan via de knop hieronder je gegevens door. Leuk!