Klimaatbestendig: tegen hittestress, droogte en wateroverlast

Met meer groen en genoeg ruimte om water op te vangen beperken we de gevolgen van de klimaatverandering. Zo blijft het fijn om in Hollands Kroon te wonen en te leven. Het klimaat verandert en dat is overal in de wereld te merken. In Hollands Kroon wonen de meesten van ons onder de zeespiegel, dus we kunnen de risico’s van een stijgende zeespiegel goed indenken.

Dicht bij huis merken we nu al dat het in de zomer langdurig droog is, de landbouw (ook door versnelde bodemdaling) in de problemen raakt en bruggen door uitzetting niet altijd open kunnen. Ook zijn er regelmatig heftige regenbuien die voor overlast zorgen. Om problemen te voorkomen gebeurt er al veel: rivieren hebben bijvoorbeeld de ruimte gekregen om veilig buiten hun oevers te treden en dijken zijn verzwaard.

We voeren nu in heel Nederland het Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie uit. Het doel is dat ons land in 2050 klimaatbestendig is.

Hollands Kroon gaat strijd aan met Den Helder bij NK Tegelwippen

Wip ook mee!

Het NK Tegelwippen is begonnen. Van 21 maart tot en met 31 oktober 2022 kunnen alle gemeenten in Nederland meestrijden om ‘de Gouden Tegel’. De gemeente die per inwoner de meeste tegels verruilt voor groen, wint. Ook gemeente Hollands Kroon doet mee. Wij gaan de strijd aan met gemeente Den Helder. Wip mee en help ons naar de overwinning!

Waarom tegelwippen? Als je tegels uit de tuin haalt, komt er meer ruimte voor groen. Veel groen en minder tegels helpen jouw tuin en de omgeving koeler te houden. Zo geniet je tijdens de zomer van een koelere tuin. Ook loopt het regenwater beter weg en krijgt jouw tuin meer bezoek van vogels, vlinders en bijen. Goed voor jou én onze gemeente.

Ga voor groen

Help mee! Wip jouw tuintegels eruit en vervang deze voor mooie plantjes, een stuk gras of een vijvertje. Of maak een gezellige geveltuin bij de voordeur. Geef alle gewipte tegels op via www.nk-tegelwippen.nl. Als wipper maak je kans op mooie prijzen. Misschien word jij wel Wipper van de maand of ga je naar huis met de Gouden Schep.

Neem actie en watZr mee

De WatZr-campagne Om klimaatverandering tegen te gaan, is jouw inzet hard nodig! Daarom hebben we samen met 27 andere gemeenten in Noord-Holland de WatZr-campagne opgezet. Een watZr* is een kleine, simpele actie rond het huis of in de straat! Wip een tegel, plant een extra struik, zaai bloemen, koop een regenton enzovoort. Het maakt niet uit of het een kleine of grote acties is. Maar doe iets! Want iedere kleine actie, een watZr, draagt écht bij aan het tegengaan van de gevolgen van klimaatverandering. Eigenlijk zijn er zoveel watZrs om in te zetten. Iedereen kan meedoen.

* WatZr is een samenvoeging van water en de Z van zon en uit te spreken als Watser

Wateroverlast en -tekort, hittestress en schoon riool In de watZr-campagne komen vier thema’s aan bod. Hittestress in de zomer, wateroverlast in het najaar, een schoon riool in de winter en in het voorjaar vragen we u te watZren in en om uw tuin. Maar watZren mag natuurlijk altijd, net wanneer het jou uitkomt! De WatZr-website Bent je benieuwd naar wat je allemaal zou kunnen watZren? Neem dan eens een kijkje op de site. Daar vind je informatie, inspiratie en tips. Ook is er een speciale toolkit met o.a. posters die je zelf kunt printen en waarmee je iedereen kunt laten weten dat je iets gewatZrd hebt.

Groen in de straat

Je kunt zelf helpen met de opvang van regenwater, door je tuin niet te bestraten, maar ruimte te laten voor groen. Dat zorgt meteen voor verkoeling in de hete zomers. Grenst de stoep direct aan je huis? Dan is er misschien ruimte voor een geveltuintje: draai als de stoep breed genoeg blijft voor kinderwagens tegels om en zet er planten in. Een boomspiegeltuintje is ook een optie. Overleg met de medewerkers van kernbeheer over deze en andere mogelijkheden.

Zuinig met water

Daarnaast kun je bewuster omgaan met water. Vang bijvoorbeeld regenwater op in een regenton en gebruik dat om de tuin of planten binnen water te geven. Kijk voor tips op www.watzr.nl. Kijk voor meer tips over water besparen in de tuin bij Milieu Centraal.

Groenstructuurplan

We zijn gestart met het maken van een groenstructuurplan. Daarin gaat het onder andere over biodiversiteit en maatregelen om de gevolgen van de klimaatverandering tegen te gaan.

Minder water op straat

Daar zijn we ook in Hollands Kroon mee bezig. Als we aan het werk gaan met straten of het groen, kijken we hoe we tegelijk kunnen zorgen dat de inrichting klimaatbestendiger wordt. Bijvoorbeeld door water naar het groen of oppervlaktewater te laten lopen, zodat het minder overlast geeft op straat. En als we de riolering vervangen, kiezen we voor systemen die geen schoon water naar de waterzuivering laten stromen, maar die het in de bodem laten trekken.

Meer groen in de tuin met een sedum dak

Mooie oplossing in de wijk Elshof in Anna Paulowna. Bewoners hebben hun schuur en veranda helemaal groengemaakt met Sedum. Volgens de bewoners hebben de vlinders en bijen hier veel plezier van. Een mooi idee voor mensen die willen verduurzamen, maar die niet de ruimte hebben om de tuin veel groener te maken