Groen verwarmen

Bijna alle woningen in Nederland gebruiken aardgas voor verwarming, warmwater en om te koken. Dat gaat veranderen: in 2050 moet heel Nederland voor de verwarming zijn overgestapt van aardgas op schone energiebronnen. Dat is nodig om de klimaatverandering tegen te gaan.

Hoe gaan we over op groene warmte?

De gemeente heeft met onder andere bewoners en de woningcorporaties uitgezocht hoe we in Hollands Kroon kunnen gaan verwarmen met groene energiebronnen. Dus zonder aardgas. Welke technische mogelijkheden zijn er? Zijn die geschikt onze woningen en bedrijven? Wat staat ons te doen en hoe gaan we dat aanpakken? De gemeenteraad heeft dit plan op 24 juni 2021 vastgesteld: de Transitievisie Warmte. Met als belangrijke eerste stap: het energiegebruik terugschroeven. Dat levert veel op. Voor klimaat, je wooncomfort én je portemonnee.

Weten wat je zelf kunt doen?

Vraag dan een gratis energiescan aan. Dan brengt een onafhankelijke energie-expert in kaart waar de besparingsmogelijkheden voor jouw woning zitten, welke maatregelen je kunt nemen en wat die kosten en opbrengen. Je krijgt dan meteen deskundig advies, toegespitst op jouw huis en huishouden. De gemeente stelt 1000 scans beschikbaar voor huurders en 1000 voor woningeigenaren. Deelname is vrijblijvend: jij bepaalt zelf wat je met het advies doet.

Wat medebewoners al doen

Gas is goed voor bijna twee derde van je energierekening. Mooi dus als je daarop kunt besparen. En je huis wordt er nog comfortabeler van ook. Veel bewoners hebben al stappen gemaakt. Kijk binnen bij Pieter Jan, Douwe en de familie Haantjes.

Douwe verduurzaamt zijn nieuwe huis

Meneer Haantjes zorgt voor uitstekende isolatie

Pieter-Jan past duurzame techniek toe

Nog meer inspiratie? Op duurzamehuizenroute.nl zetten ruim 1600 bewoners de deur van hun huis letterlijk open. Ook in Hollands Kroon.

Voordelen van goede isolatie

  • Behaaglijk warm in de winter en koel in huis in de zomer
  • Je bespaart gas (voor wat oudere huizen tot wel 50 procent) en dus veel geld – elk jaar weer
  • Als je geen aardgas meer gebruikt, heb je nog steeds weinig energie nodig om je huis te verwarmen
  • Weg met condens op de ramen, optrekkend vocht, tocht in je nek en koude voeten
  • Er komt ook minder geluid je huis binnen – wel zo rustig
  • Je bloemen en planten doen het beter

Snel besparen

Energie besparen hoeft niet duur te zijn. Met een veer van ongeveer 5 euro gaat de deur automatisch dicht en verdwijnt de warmte niet uit je huiskamer.

De krant wordt in de zomer van 2021 huis-aan-huis bezorgd in Hollands Kroon en ligt op diverse informatiepunten. Krant gemist? Mail duurzaam@hollandskroon.nl

Duurzaam Bouwloket staat voor je klaar

Om helemaal van het aardgas af te komen, hebben we in principe tot 2050 de tijd. Dat is nog bijna 30 jaar. Maar je doet jezelf een groot plezier als je alvast begint met de quick wins: maatregelen die makkelijk uit te voeren zijn en veel effect hebben. Duurzaam Bouwloket geeft hierover namens de gemeente deskundig en onafhankelijk advies, ook over subsidieregelingen.

Junior Energiecoach worden

Zit je in groep 6, 7 of 8 van de basisschool? Dan kan je Junior energiecoach worden. Je ontdekt dan met leuke games hoe je energie kan besparen. En je gaat kijken wat bedrijven aan energiebesparing doen. Aan het eind krijg je een diploma.

Vragen?

We hebben veelgestelde vragen over de omschakeling op groene warmte gebundeld.