Energie besparen en comfortabeler wonen

De gemiddelde energierekening van een huishouden is 1690 euro. Daarvan gaat 61 procent op aan gas en 37 procent aan stroom. Het is niet zo moeilijk om op dat bedrag te besparen. Zet de verwarming op 15 graden als er niemand thuis is. Dat scheelt al snel 170 euro per jaar. Uw huis goed isoleren scheelt ook veel in de stookkosten. Zeker bij huizen die meer dan 20 jaar oud zijn is er vaak nog veel te halen.

GRATIS ONAFHANKELIJK EN PERSOONLIJK ENERGIEADVIES AAN HUIS

Veel mensen vinden duurzaamheid belangrijk en willen graag iets doen. Maar hoe pak je dat aan? Waar begin je, wat kost dat en wat levert het op? Om je verder op weg te helpen, stelt de gemeente gratis energiescans beschikbaar: 1000 voor huurders en 1000 voor mensen met een koophuis.

Meld je snel aan, want op = op.

Speel mee en word Junior Energiecoach!

Ben je tussen 7 tot 12 jaar en woon je in Hollands Kroon? Dan kun je Junior Energiecoach worden. Dat is hartstikke leuk. Vijf weken lang doe je mee met een spel vol uitdagingen, puzzels, experimenten en winacties. Daarmee ontdek je hoe je energie kunt besparen. Je speelt het spel alleen, of met je familie, schooklas, sportteam of andere groep. Het spel begint op 8 oktober. Je bent er een halfuurtje per week mee bezig en het kost helemaal niets. Met een tv-held op lampenjacht en stekkerexpeditie Je speelt het spel met tv-held Varkentje Rund. Hij speelt de rol van Junior Energiecoach en gaat met jou op ontdekkingsreis. Met elke week een nieuw filmpje en een nieuwe challenge. Wie durft mee op lampenjacht of stekkerexpeditie? Zo word je zelf een echte Junior Energiecoaches. Net als Varkentje Rund. Aanmelden, of meer informatie? Meld je aan voor 3 oktober. Het aantal kinderen dat kan meedoen is beperkt.

Isoleren is ook nuttig als we niet meer met gas verwarmen

In heel Nederland moeten we overstappen op schone energie. Het is slim om te beginnen met minder energie gebruiken: want wat je niet gebruikt, hoef je ook niet op te wekken. Ook als we in de toekomst anders gaan verwarmen, bijvoorbeeld met warmtenetten, waterstofgas of een warmtepomp loont het om te isoleren en zonnepanelen te plaatsen. Zeker bij oudere huizen waar nog niet veel aan is gebeurd, wordt het gelijk een stuk comfortabeler. Weg met condens op de ramen, tocht en koude vloeren!

Inspirerende voorbeelden zien van woningen die zijn verduurzaamheid?

Op duurzamehuizenroute.nl zetten ruim 1600 bewoners de deur van hun huis open.

Ook in Hollands Kroon.

De familie Zomerdijk bijvoorbeeld…

Frank en Kirsten Zomerdijk kochten in 2015 een stolpboerderij uit 1932 in Den Oever. Echt een opknappertje. Na vier jaar hard werken hebben ze nu een prachtige woonboerderij met een betere isolatie dan een nieuwbouwwoning en zeer lage energiekosten.

Snel besparen

Energiebesparen hoeft niet duur te zijn. Met een veer van ongeveer 5 euro gaat de deur automatisch dicht en verwarmt u geen ongebruikte kamers.

Samen met de buren besparen

Hollands Kroon werkt samen met de Stichting Buurkracht. Deze organisatie helpt om samen met de buren energie te besparen. Door samen de energierekening door te spitten, met elkaar tips over energie besparen te bespreken en misschien wel samen een installateur of een aannemer in te schakelen. Het gaat bij Buurkracht niet alleen over energie besparen, maar over het mooier, beter, groener, veiliger of gezelliger maken van de buurt.

De overheid betaalt mee

De overheid betaalt met subsidies en gunstige belastingregels mee aan het duurzamer maken van woningen. Zo is er een subsidie voor woningisolatie en de aanschaf van apparaten zoals zonneboilers en warmtepompen. Daarnaast rekent de aannemer een laag BTW-tarief voor het aanbrengen van isolatie en is het mogelijk om de BTW op zonnepanelen terug te krijgen. Ook zijn er goedkope leningen. Het Duurzaam Bouwloket zet de mogelijkheden overzichtelijk op een rij.