Energie besparen en comfortabeler wonen

De gemiddelde energierekening van een huishouden is 1690 euro. Daarvan gaat 61 procent op aan gas en 37 procent aan stroom. Het is niet zo moeilijk om op dat bedrag te besparen. Zet de verwarming op 15 graden als er niemand thuis is. Dat scheelt al snel 170 euro per jaar. Uw huis goed isoleren scheelt ook veel in de stookkosten. Zeker bij huizen die meer dan 20 jaar oud zijn is er vaak nog veel te halen.

GRATIS ONAFHANKELIJK EN PERSOONLIJK ENERGIEADVIES AAN HUIS

Veel mensen vinden duurzaamheid belangrijk en willen graag iets doen. Maar hoe pak je dat aan? Waar begin je, wat kost dat en wat levert het op? Om je verder op weg te helpen, stelt de gemeente gratis energiescans beschikbaar: 1000 voor huurders en 1000 voor mensen met een koophuis.

Meld je snel aan, want op = op.

Top 23 energie besparen

Collectieve inkoopactie isolatie

In heel Nederland moeten we overstappen op schone energie. Het is slim om te beginnen met minder energie gebruiken: want wat je niet gebruikt, hoef je ook niet op te wekken. Ook als we in de toekomst anders gaan verwarmen, bijvoorbeeld met warmtenetten, waterstofgas of een warmtepomp loont het om te isoleren en zonnepanelen te plaatsen. Zeker bij oudere huizen waar nog niet veel aan is gebeurd, wordt het gelijk een stuk comfortabeler. Weg met condens op de ramen, tocht en koude vloeren!

Om isoleren extra makkelijk te maken, loopt er in Hollands Kroon een collectieve inkoopactie voor woningisolatie. Deze wordt verzorgd door het Duurzaam Bouwloket. Kijk op de speciale informatiepagina.

Inspirerende voorbeelden zien van woningen die zijn verduurzaamheid?

Op duurzamehuizenroute.nl zetten ruim 1600 bewoners de deur van hun huis open.

Ook in Hollands Kroon.

Frank en Kirsten Zomerdijk kochten in 2015 een stolpboerderij uit 1932 in Den Oever. Echt een opknappertje. Na vier jaar hard werken hebben ze nu een prachtige woonboerderij met een betere isolatie dan een nieuwbouwwoning en zeer lage energiekosten.

Je woning energiezuinig maken levert veel op. Maar je moet het nieuwe glas of de isolatie wel eerst kopen. De overheid helpt daarbij. Je kunt subsidies krijgen en er zijn gunstige leningen. Op zonnepanelen kun je de BTW terugkrijgen.

Het Duurzaam Bouwloket zet de mogelijkheden overzichtelijk op een rij.