
Duurzaam buiten leven
Niet alleen voor wonen is duurzaam de toekomst, ook voor de omgeving waarin we leven. Ook daar kun je zelf aan bijdragen, bijvoorbeeld in je tuin of op je erf. Met groen geef je de ruimte aan plant en dier, breng je verkoeling op hete zomerdagen en help je mee om wateroverlast tegen te gaan. Doe mee!
Leefruimte voor plant en dier
Inspiratiemagazine

Het online inspiratiemagazine staat vol slimme tips om je tuin te vergroenen. Door de juiste planten te kiezen, geef je bijen en vlinders een thuis. Laat je inspireren!
Natuur op je eigen grond

Woon je op een groot erf? Ontdek in de erfbeplantingstool hoe je erf kan bijdragen aan het landschap en de natuur. Handige tips en voorbeelden helpen je op weg.
Groene tuin
Groen dak

Een groen dak – of sedumdak - biedt verkoeling in de zomer en extra isolatie in de winter. Het is ook goed voor vlinders, bijen en andere insecten. Bewoners van de Elshof in Anna Paulowna kunnen hierover meepraten: zij gaven samen hun schuren en veranda’s groene daken.
Kleine actie

Draag je steentje bij aan een gezond klimaat. Voer een kleine, simpele actie (een zogenaamde WatZr) uit rond het huis of in de straat.
Wip een tegel, plant een extra struik, zaai bloemen, koop een regenton enzovoort. Kijk voor meer tips op de site van WatZr.
Groen in de straat

Grenst de stoep direct aan je huis? Dan is er misschien ruimte voor een geveltuintje (voorwaarde is dat er genoeg ruimte overblijft voor bijvoorbeeld kinderwagens) of boomspiegeltuintje. Overleg met de medewerkers van kernbeheer over deze en andere mogelijkheden.
Wijs met water

Waarom drinkwater verspillen als het ook anders kan? Vang bijvoorbeeld regenwater op in een regenton en gebruik dat om de tuin te besproeien of planten binnen water te geven. Kijk voor meer tips over water besparen in de tuin bij Milieu Centraal.
Gezonde bermen
Gezonde bermen

In Hollands Kroon beheren we 400 hectare aan wegbermen, qua oppervlak vergelijkbaar met 500 voetbalvelden. Daarin gaat het roer om: we werken we toe naar bloemrijkere bermen. Met meer ruimte voor wilde inheemse planten en insecten zoals bijen, zweefvliegen en vlinders.
Het bomenplan

Bomen zijn belangrijk. Voor ons landschap, de natuur en onze ontspanning. Daarom hebben wij aan een groenstructuurplan (bomenplan) opgesteld. Hierin staat welke bomen we in de gemeente willen behouden en waar we de komende jaren meer bomen planten in ons buitengebied.
Bosplantsoenen

De komende jaren gaan wij als gemeente onze bosplantsoenen (bosjes) natuurvriendelijk verzorgen. Elk jaar passen wij het beheer van ongeveer 3000 m2 bosplantsoen aan. Op zo’n manier dat er meer planten, insecten en andere dieren hun plek kunnen vinden in onze bosplantsoenen.
Tiny Forests

Op veel plekken in de gemeente leggen kinderen Tiny Forests aan: leuke kleine bosjes. De groene school en groene buurtpleinen zijn andere mooie initiatieven. Is dit misschien ook iets voor jou, jouw school of buurt? Laat het ons weten, dan kijken we samen naar de mogelijkheden.